Årets notis 2011 handlar om en oststöld som slutade på ett högst oplanerat sätt. Utmärkelsen går till journalisten Frida Eriksson på Ystads Allehanda för att hon med ett genomarbetat lingvistiskt handlag ger läsaren effektiv händelseinformation samtidigt som hon sätter knorr på själva läsupplevelsen.
Förutom äran består priset som vanligt av en donation till Reportrar utan gränser på lika många kronor som texten är kort – i det här fallet 464 tecken/kronor. Notisen i sin helhet ser ut såhär:
http://www.ystadsallehanda.se/skurup/article1571714/Oststold-blev-dyr-affar.html
Hallå där, Frida Eriksson…
Vad kännetecknar en bra notis enligt din mening?
– Har du inte läst årets vinnande bidrag? Där har du mallen. Nej, skämt åsido. En bra notis får gärna vara kort och koncis och bjuda på överraskande och, om det passar, humoristiska detaljer.
Vad var det med just den här händelsen som fick dig att slå till med lite avgörande pedagogik i slutmeningarna?
– Jag fascineras jäkligt mycket av klantiga bovar. När det visade sig att personen i det här fallet fått så pass mycket i böter efter att ha snott två relativt billiga ostar kändes det passande att visa att brott inte alltid betalar sig.
Även inledningen tycker juryn om, med sin så att säga ”oprortionerliga” dramatik, med ordet ”plan” och ”Och det gjorde han.” Minns du varför du formulerade dig som du gjorde?
– Inte riktigt, men jag försökte säkert snärta till det lite. Jag tror att det stod i domen att personen planerat oststölden. Det lät ju ganska, som du säger, dramatiskt om man ser till sammanhanget.
Vem är din främsta stilistiska förebild?
– Jag diggar den norske författare Erlend Loe och uppskattar Eric Ericsons härligt underliga brev till samhället och utlandet. Det är läsning som är väl värd att slösa bort några timmar på.
***
Frågor om Årets notis kan ställas till juryns ordförande Anders Frick, tel 0768-848126, (@frick) eller tävlingens instiftare Andreas Ekström(@andreasekstrom).