Matchomattext blev årets notis 2010!

Kulturjournalisten Per Svensson tilldelas priset Årets notis 2010 för sin text Macho med Morberg, publicerad i Sydsvenskan den 14 juli. Juryns motivering lyder som följer:

I texten lieras hån och rim i en ljuv kombinationswok, vilket i sin notisiala effektivitet ger läsaren insikt och samtidigt kittlar nyfikenheten. Per Svensson vågar ta ut svängarna och visar att en kulturjournalistisk notis om ny litteratur kan vara så mycket mer än en kallpressad standardintroduktion. Förutom äran består priset av en donation till Reportrar utan gränser på lika många kronor som texten är kort – i det här fallet 865 tecken/kronor.

***

 

Hallå där, Per Svensson…

Vad kännetecknar en bra notis?
– Notisen är journalistikens lyrik och handlar om en hög grad av kompression – mycket innehåll på lite utrymme. En bra notis ska vara seriös och inte ta slut med en gång utan ge eko i någon mening. Det är som med en bra dikt, det finns en bärande idé och gärna en överraskning på slutet.

Hur tänkte du när du skrev notisen som kombinerar hån och rim?
– Det har funnits en uppsjö av kockegon som under lång tid skrivit böcker. Morberg är ett ytterego och när jag bläddrade i bokkatalogen och såg bilden som illustrerade boken så blev det närmast parodiskt.

Vad tycker du om notiser som uttrycksform?
– Det är alldeles sant att notiserna är underskattat inom journalistiken. Miniatyrerna är viktiga för en tidning och redaktörerna bör prioritera dem. Kort är bra och en riktigt bra notis bör kanske inte vara på mer än ett par hundra tecken. Notiserna på Sydsvenskans kultur är på tusen tecken. Då börjar det bli epik.

Grattis till priset!
–Tack så hemskt mycket.

***

Frågor om Årets notis kan ställas till juryns ordförande Anders Frick, tel 0768-848126, (@frick) eller tävlingens instiftare Andreas Ekström (@andreasekstrom).

Annons

One Response to Matchomattext blev årets notis 2010!

  1. Marie skriver:

    Fantastiskt. Jag ser fram emot Per Morberg Torterar och Friterar. Var tvungen att kolla upp boken. ”Att jaga är en personlig, rentav privat upplevelse för Per Morberg. Året om är han ute i skog och mark”, står det på Bonnier. Jag anar att djuren inte instämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: