Havsörn i blodigt drama blev årets notis 2009!

Uttan att darra på manschetten och med ett underbart lakoniskt avslut tar Åsa Forsberg på Norrtelje Tidning den vardagliga polisnotisen till den komprimerade romanens form – med full respekt för alla inblandade. Hennes notis med rubriken ”Havsörn polisanmäld – åt upp kanin” är därför 2009 års och den genom historien första vinnaren i tävlingen Årets notis.

Vinsten består av en gåva på 335 kronor till Reportrar utan gränser. Prissumman står detta år den New York-baserade frilansjournalisten Gunilla Kinn för. Varför just 335 kronor? För att det var så många tecken som det krävdes för att skriva årets notis. Underbart är kort!

Vinnartexten finns här.

Priset Årets notis instiftades 2009 under några sommartimmar i en Twitter-konversation mellan sju journalister på olika massmedier. Idén lanserades av Nina Svanberg, och priset formaliserades av Andreas Ekström. I juryn ingår också Eva-Britt Andersson, Joakim Palmkvist, Kjell Häglund, Anders Goliger och Julia Skott.

***

Hallå där, Åsa Forsberg, kriminalreporter på Norrtelje Tidning.

Vad kännetecknar en bra notis?
– Det är som vanligt: När, var, hur, varför, och vem. Jag tycker att det är otroligt roligt att skriva krimnotiser, och jag gör det ju i parti och minut. Det är extra roligt när man kan få till en knorr runt en ovanlig händelse.

Juryn fastnade för att du tog den lilla flickans ilska och sorg på allvar.
– Ja, och det finns något att tänka på där, tycker jag. Även om något kan verka litet och konstigt för oss andra, så finns det en människa som upplever detta som allvarligt och på riktigt. Det ska man respektera.

Har havsörnen blivit mycket läst?
– Jag tror det! Den har poppat upp lite här och där, den togs upp i ”Parlamentet” i TV4 till exempel. Och då får man väl säga att man har nått ut…

Stort grattis till priset!
– Tack!

Annons

4 Responses to Havsörn i blodigt drama blev årets notis 2009!

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Anders, Gunilla Kinn. Gunilla Kinn said: En vinnare är korad! Se: https://aretsnotis.wordpress.com/2009/12/31/havsorn-i-blodigt-drama-blev-arets-notis-2009/ Grattis, Åsa Forsberg! […]

  2. […] inleds Åsa Forsbergs text i Norrtelje Tidning. Strax före årsskiftet blev den utnämnd till Årets notis, i en tävling som instiftades i somras efter att Andreas Ekström twittrat om Nina Svanbergs […]

  3. gunillakinn skriver:

    Nu har pengarna skickats till Reportrar utan gränser, i tävlingens namn!
    http://gunillasdagbok.blogspot.com/2010/01/donation-till-reportrar-utan-granser.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: